ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Γενοκτονία

Το 1948 με αφορμή τα φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία σε βάρος των Εβραίων και άλλων Ευρωπαϊκών λαών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε τον νεολογισμό «Γενοκτονία». Η αυθεντική ερμηνεία του τι ακριβώς συνιστά το έγκλημα της γενοκτονίας περιλαμβάνεται στην αποκλειστική απαρίθμηση των περιπτώσεων του άρθρου ΙΙ της Συμβάσεως του 1948 για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (http://www.refworld.org/cgi-bin/texis/vtx/rwmain/opendocpdf.pdf?reldoc=y&docid=4cb2fb692).

Ο επινοητής του όρου Γενοκτονία διακεκριμένος νομικός Raphel Lemkin είχε ως μοντέλο για τον προσδιορισμό του όρου Γενοκτονία, αυτά που έκαναν στις αρχές του 20ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Νεότουρκοι και ο Κεμάλ σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Ο ίδιος ο Lemkin σε τηλεοπτική παρουσίαση για τη σύλληψη της έννοιας Γενοκτονία, το 1949 δήλωσε «…έδειξα ενδιαφέρον για τη γενοκτονία γιατί έχει γίνει πολλές φορές… συνέβει στους Αρμένιους και μετά τους Αρμένιους ο Χίτλερ ανέλαβε δράση» (https://www.youtube.com/watch?v=moByGLA7FDc), ενώ από τα χειρόγραφά του που σώζονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης βρίσκουμε ίδιες αναφορές του και για τους Έλληνες (http://archives.nypl.org/uploads/collection/pdf_finding_aid/Lemkin.pdf). Οι Αρμένιοι, που είναι το πρώτο κράτος στην ιστορία που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, οι Ασσυρίοι που μιλούν Αραμαϊκά, την γλώσσα του Ιησού και οι Έλληνες της Ανατολής, ήτανε οι λαοί που με τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους αποτέλεσαν εμπόδιο στα σχέδια των Οθωμανών και αυτά τα απαράδεκτα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας ήταν το έναυσμα για τη μελέτη και συστηματική ενασχόληση του Lemkin με το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Η Τριάδα γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων ξεκίνησε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το σουλτάνο Αμντούλ Χαμίτ, (τον επονομαζόμενο κόκκινο σουλτάνο) και εντάθηκε με το κίνημα των Νεότουρκων και αργότερα με το Κεμαλικό κίνημα. Βασικός λόγος, η δημιουργία ενός ομοιογενούς εθνικά Τουρκικού κράτους-έθνους και αυτό θα επιτυγχάνετο με την εθνική εκκαθάριση των αυτόχθονων λαών, την εκκαθάριση των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας. Πάγια πολιτική επιδίωξη των Νεότουρκων ήταν η εφαρμογή του δόγματος (1909) «η Τουρκία στους Τούρκους». Έτσι από το 1894-1924 γενοκτονήθηκαν 1.500.000 Αρμένιοι, 700.000 Ασσύριοι ενώ στον Πόντο σε σύνολο 700.000 περίπου Ελλήνων, γενοκτονήθηκαν 353.000 δηλ το 50% του συνολικού πληθυσμού.

Η πρώτη περίοδος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε στο διάστημα 1914-1919. Οι εκκαθαρίσεις πήραν σάρκα και οστά με μαζικές εκτοπίσεις αμάχων, εξορίες, σφαγές, δολοφονίες και καταστροφές χωριών με αποτέλεσμα την γεωγραφική, πνευματική, θρησκευτική και πολιτισμική απαλοιφή του γένους των Ελλήνων του Πόντου.

Η κεμαλική εθνοσυνέλευση και κυβέρνηση συνέχισε το βάρβαρο έργο της πρώτης περιόδου, την δεύτερη σκληρότερη περίοδο από τις 19 Μαΐου 1919 μέχρι το 1923. Στις 19 Μαΐου 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στην Σαμψούντα και άρχισε τις απάνθρωπες εκκαθαρίσεις. Ο κεμαλισμός πρόγονος του ναζισμού και συνεχιστής του νεοτουρκισμού, παίρνει πλέον τον τίτλο του ρατσισμού, με τις συντονισμένες πλέον σφαγές αμάχων, γέρων, γυναικών και παιδιών.
Έτσι επάνω στους γενοκτονημένους Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους θεμελιώθηκε το σύγχρονο τουρκικό κεμαλικό κράτος.

Γεγονός είναι ότι δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους και γι’αυτό ο αγώνας των απογόνων των τριών λαών σε όλο τον πλανήτη, υπέρ της αλήθειας και της δικαιοσύνης, έχει μια πανανθρώπινη και οικουμενική αξία. Αποτελεί μέρος του αγώνα όλης της ανθρωπότητας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν οι λαοί επαγρυπνούν, κινητοποιούνται υπέρ της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα ολοκαυτώματα.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣLog Out ?

Are you sure you want to log out?

Press No if youwant to continue work. Press Yes to logout current user.